Front Estudiantil Unificat
Patricia Santés Genovés ha estudiat el sicle superior de TAFAD i després, donat que en el accés a la universitat, no va aconseguir la nota suficient per entrar al grau de ciències de l’activitat física i del deport, més conegut com FCAFE, va cursar primer de nutrició, que també li agradava. Eixe mateix curs, es va presentar de nou a la selectivitat per a pujar nota a les assignatures especifiques i aconseguir més punts per a poder cursar FCAFE, i gràcies a la millora de la seua nota a la selectivitat i que va superar les proves físiques corresponents al examen d’ingrés del grau, va aconseguir el somni que ella tenia.
Es va afiliar al FEU, el segon any a la universitat, per una motivació pròpia de millorar els problemes que es donen a la universitat, i encara que no son un grup nombrós, no te cap problema en afrontar ella totes les responsabilitats que hi siguin necessàries.
Patricia es sent afortunada de que al seu entorn, la diferència que sap que existeix entre homes i dones en la participació, no es fa notable, ja que tant ella, com les seues amigues i conegudes, sempre han participat en totes les eleccions de la universitat, prenent el seu espai a la política i el món públic.
No obstant, no perd la oportunitat de fomentar la participació sempre que pot, amb ànims i creient firmament que aquesta diferència ha desaparegut, perquè creu que es una labor important. Mia s’ha vist incapacitada per la seua condició de gènere, encara que sap que es possible que hi hagen dones que pensen així per la educació que han rebut, a lo que remarca, que a ella li agradaria que no fora així : “estaria be que la realitat canvie, i que les dones prenguérem un poc més de iniciativa en aquests aspectes”.
Creu que un dels motius que crea entrebancs, i no sols per a les dones, sinó en general per a la participació, es el fet de que participar a un sindicat, per a molta gent, suposa massa responsabilitat, i es fan promeses de coses que s’han de complir, i que costa acceptar aquest càrrec i compaginar-lo amb altres coses. No obstant, Patricia des de la seua visió res deuria impedir que participem, doncs, els estudiants deuríem formar part de la universitat que per a això hi son el gran percentatge de persones que la formen.
Així i tot, es una realitat que existeixen masclismes a les aules, i per això des de el FEU- Valencia, s’ha creat com a eina per combatre el masclisme una comissió de dones que s’encarrega a nivell extern sindical temes relacionats amb el feminisme, i a nivell intern, s’encarrega de tractar problemes interns que es puguin donar amb relació amb el gènere femení, del que destaca que al FEU no hi ha casos i afegeix: “esperem que no hi hagen; a nivell intern tots els integrants del FEU ens considerem feministes, aleshores en eixe aspecte de moment no es te cap problema i la expectativa es que no es va a tindre cap” .
Per un altra banda, des del sindicat també es duen a terme campanyes que demanen que a les guies docents de les assignatures impartides en els graus, es nombren a les dones destacades als camps d’estudis que representen; a nivell del front estudiantil del País Valencia, han avançat en altres matèries també molt importants, fent un conveni amb comissions obreres, que faciliten l’ajuda d’advocats gratuïts que responguin davant la defensa de casos de violència de gènere, o relacionats amb la vulnerabilitat de la dona.
En la seua opinió, es important també per a la participació, saber quin son els actors que poden canviar moltes coses, del que ella no oblida als mestres que actuen com el vincle més propers als alumnes. Ells poden ser un vehicle per a fomentar la participació insistint a les dones de la seua capacitat per a tot el que vulguin.
Per la seua part, una bona motivació per a la participació es cobrar part de l’espai de la representació, i que no es reservi tot per als homes, per que no hi ha dubte de que les dones també son molt capaces.
Anima a la participació dient:
“tant com a estudiants, com a dones, no hi ha ningú que conegui el que necessitem, mes que nosaltres les dones”
La trajectòria de Patricia comença arran de que es motivés a participar perquè veia coses a la universitat que no li agradaven, es va començar a interessar, i es va convèncer de formar part de algun sindicat, amb l’ajuda dels seus germans, que ja formaven part del FEU des de l’institut la seua germana i des de la UPV el seu germà.
Vol ser mestra de educació física, i al llarg de la seua vida, s’ha dedicat a molts deports incloent el rugbi, del que està orgullosa nomenar perquè considera que es una forma de trencar els estereotips que classifiquen als homes en uns deports determinats i reserven a les dones per a altres molt minoritaris.
Va ser claustral per FEU- Valencia a l’any 2015 i es mostra molt compromesa amb la lluita per la igualtat.
Participació. Minuts 07:19 – 10:02
Entrebancs de les dones. Minuts 05:58 – 08.44
Eines per combatre el masclisme. Minuts 06:02 – 08:48
El foment de la participació. Minuts 03:21 – 04:15
Motivacions a la participació. Minuts 02:31 – 03:00