Entrevista a Vanessa Pérez Morón.

Joves socialistes del País Valencià.

Vanessa ha estudiat psicologia, i forma part del sindicat de SAÒ UV estant a la coordinació. Participa en diverses activitats relacionades amb activitats dels campus i de fóra , ja que s’interessa molt per els moviments estudiantils.

Ens mostra sabedora de que la participació de les dones en el món associatiu, ha sigut menor que la dels homes, per què els estudiants no som conscients de la importància de les eleccions ja que no tenen consciencia d’allò que es reflectirà en les decisions que prenguin els elegits i  el grau en que afectaran als estudiants. Remarca que la participació es baixa per motius de desafecció per no saber el que comporta i la falta de consciència es general. En el cas de les dones  a més les dones es reserven a formar part dels sindicats perquè encara es manté la idea de que es un espai reservat als homes, encara que comenta contenta, que aquestes dades, van millorant.

Es cert que existeixen situacions desfavorables per a la dona en la participació, però Vanessa, ha escapat de elles gràcies a sentir-se motivada e interessada per la política des de ben jove; tot i això, creu que el major entrebanc que es dona en aquesta situació, es deu a la falta d’exemples femenins, com ha pogut ser ella. Nombra a les llistes paritàries com a ajuda per combatre aquestes topades,  afegeix la importància que te combatre-ho: “el mateix val, el vot de una dona, que el de un home”.

L’Eina per combatre el masclisme  que duen a terme des del sindicat on participa Vanessa, es que des de la coordinació, el 50% siguin homes, i l’altre 50% siguin dones, on les dones també tenen càrrecs molt importants, com es el de vicecoordinadora, secretaria d’igualtat, de la que ella forma part, i de política lingüística. A més les llistes en quasi totes les facultats, les presenten de tipus cremallera i les que no son cremallera son sempre a favor de les dones i es demostra en que més del 80% de la llista son dones. Fica l’exemple de la llista on ella va participar al claustral passat , amb 5 participants, de les quals, totes eren dones.

Per un altra banda, lluiten deliberadament contra el masclisme, amb activitats de conscienciació com son performance a diversos campus de la Universitat, amb el missatge “SAÒ està en contra de la violència de gènere”, també participen en marxes contra la violència masclista, i en jornades de formació en igualtat, salut sexual, diversitat i violència masclista.

És per la realitat de que a la Universitat encara hi ha molta feina que avançar en matèria d’igualtat, que Vanessa agraeix la campanya iniciada des de la Unitat d’igualtat, remarcant la importància d’animar a les dones per a que es presenten. Altre aspecte a destacar per a aconseguir  fomentar la participació

Es, incitant a votar a sindicats amb llistes peritaries, perquè es igual d’important, el programa que duen a terme com que incloguin a les dones, i això es reflexa amb les llistes.

És per diversos motius, per els que Vanessa anima, sobretot a participar a les eleccions, i a més, en contret a les dones, per que em de canviar la visió de que les eleccions no duen capo canvi, per a instaurar com a motivacions per a la participació el fet de que els representants del claustre, sí poden permutar totes aquelles demandes que existeixen a la Universitat. A més, dedica unes paraules a les dones: “animi a totes les dones a participar, perquè som igual de vàlides que els homes, i també poden, encapçalar una llista i formar una candidatura perfectament”.

Des de la seua experiència, Vanessa ens conta que es sent inclosa en el seu entorn mantenint-se activa també en activitats de fora de la universitat, formant part d’associacions juvenils i sent coordinadora de SAÒ.

En el moment que va entrar a la universitat, el sindicat que s’acostava als seus ideals era Campus Jove, i en eixe moment va ser claustral en el curs 2013-2014 i coordinadora del sindicat. Participa també en la secretaria d’igualtat.

 

Participació. Minuts  02:29 – 04:10

Clica ací

Entrebancs de les dones. Minuts 03:59 – 04:53

Clica ací

Eines per combatre el masclisme. Minuts 03:03 – 04:11

Clica ací

El foment de la participació. Minuts 02:07 – 02:41

Clica ací

Motivacions a la participació. Minuts 01:00 – 01:44

Clica ací